sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Asuuko meillä muka joku vanha koira?

 Uskottava se on, että ikinuori Hilma (13,5 vuotta) on alkanut tänä syksynä ikääntyä. Tässä laumassa on oletettu, että Hilman alkaisi osoittaa jotain vanhenemisen merkkejä aikaisintaan 15 vuoden iässä, mutta väärässä oltiin. Selvin merkki ikääntymisestä on se, että Hilma ei kuule enää kovinkaan hyvin (toki mäyräkoiralla on aina hiukan valikoiva kuulo tilanteesta riippuen...). Välillä on hiukan haastavaa löytää minikokoista mäyräkoiraa, joka ei kuule, kun sitä kutsutaan, mutta onneksi Saima fiksuna koirana ymmärsi ongelman vakavuuden ja kouluttautui ominpäin Hilman ikiomaksi kuulokoiraksi. Kun Hilmaa kutsutaan ruokatarjoilun odottaessa tai ulos lähdettäessä eikä koiraa näy, Saima käy etsimässä Hilman vilttien alta tai koiranpedin syvyyksistä. Ja sitten Hilma itsekin huomaa, mitä on tapahtumassa. Melko näppärää. Jos Hilmaan on näköyhteys, riittää, kun puhutaan KOVAA ja SELKEÄLLÄ ÄÄNELLÄ, mutta peittokerroksen läpi tai toiseen huoneeseen ei ääni enää selvästikään kuulu ilman kuulokoiran apua.

Normaalivalossa Hilma näkee edelleen hyvin, mutta pimeässä kulkiessa se alkaa selvästi jarrutella. Tutussa paikassa pimeys ei niin menoa haittaa, mutta jos lenkillä kuljetaan uutta, ihan pimeää reittiä, Hilman vauhti hidastuu (tosin muidenkin ehkä kannattaisi kulkea pimeässä varovaisemmin ja muistaa ottaa otsalamppu mukaan...). Mutta normaalivalossa ja vähän hämärässäkin Hilma pinkoo ihan niin kuin ennenkin eikä mikään lenkki ole liian pitkä. Toivotaan, että Hilma on tullut sukuunsa, eikä vauhti hiljene vielä muutamaan vuoteen.
2 kommenttia:

  1. Onpa suloista, että Saima on ottanut tuollasen kuulokoiran roolin! Eläimet ovat kyllä todella fiksuja ja empaattisiakin. Saima selvästi huomaa, että Hilma meinaa jäädä paitsi kivoista asioista. Muutenkin mäyräkoirissa tuntuu olevan oma "paimentava" puolensa. Ne pitävät kyllä huolen laumastaan. :)

    VastaaPoista
  2. Hilima on kyllä tosj sulonen ja somanen tappaas :) Vuan niihhän tuo on koko teejjän laama <3 Eekä uskosj kyllä että ikkee on nuinnii verran. Ikä tuopi tullessasa muutae ku sitä elämisen kokemusta, harmi. Vuan apukuono ja kuulokorva on mukava ku sielä kotona jeleppoomassa <3

    VastaaPoista