tiistai 25. elokuuta 2015

Miksi juuri mäyräkoira ja muita kysymyksiä

Kiitokset mäyräkoiraneiti Dorikselle haasteesta, tässä vastauksemme:

1. Miksi juuri mäyräkoira?
Ensimmäinen mäyräkoira saapui perheeseemme syksyllä -77. Halusimme saksanseisojien jälkeen pienemmän koiran, jolla kuitenkin voisi metsästää. Pari vuotta myöhemmin tuli toinen mäyräkoira, ja sen jälkeen minulla on aina ollut mäyräkoiria, 2-4 koiraa samanaikaisesti.
Mäyräkoira on suuri koira pienessä koossa. Se on fiksu jääräpää, itsenäinen eikä mielistele - ja loppujen lopuksi tekee juuri sitä, mitä itse tahtoo.
Vielä ei ole tullut vastaan muuta rotua, joka sopisi minulle tai jolle minä sopisin. Kun on elänyt kohta 40 vuotta mäyräkoirien kanssa, ei osaa olla ilman.

2. Kuvitellaan tilanne, jossa sinun tulee päättää kohde 50 000 euron lahjoitukselle. Minkä kohteen valitsisit ja miksi?
Mäyräkoirien terveystutkimuksen ja -ohjelman. Monia rodussa ilmeneviä vaivoja ja sairauksia voitaisiin jalostuksella vähentää.

3. Jos saisit nyt aloittaa uuden harrastuksen, mikä se olisi?
Vaeltaminen Sveitsin Alpeilla.

4. Bloggaisitko, jos et omistaisi koiraa?
Työni puolesta ehkä, mutta en muuten. Blogin aloitin blogatakseni nimen omaan lukukoiratoiminnasta, muunlaista koirablogia tuskin olisin tullut perustaneeksi.

5. Kuluvan kesän kohokohta?
Newyorkilaisten visiitti mökillämme. Siitä lisää täällä.

6. Turhin temppu, jonka koirasi osaa?
Melkein kaikki tokotemput ovat turhia: jos mäyräkoiraa katsoo edestä päin, on ihan sama, istuuko, seisooko vaiko makaako se - kuka huomaa mitään eroa? Toisaalta tokosta on ollut iloa koirille lihapullien ja nakkien muodossa... Ehkä turhin temppu on noutokapulan noutaminen - toisaalta sekin pitäisi nyt opetella, jos meinaa tokokokeisiin.

7. Millainen on koirasi normaali päivä?
Arkipäivisin herätään 6.45, käydään pikaisesti ulkona, minkä jälkeen koirat saavat aamuruokansa. 2/3 hotkaisee ruokansa, 1/3 miettii pitkään ja hartaasti, viitsiikö syödä ollenkaan. Aina ei viitsi, jos on pahaa ruokaa. Syömisen jälkeen koirat menevät takaisin nukkumaan työpäiväni ajaksi. Töistä palaan kolmen, neljän välillä, silloin käydään heti ulkona ja sen jälkeen syödään. Pitempiä lenkkejä on päivästä riippuen yksi tai kaksi. Kun Tyyne on mukana, kuljeskellaan yleensä lähimetsässä, niin että se voi olla ilman hihnaa. Kun lähdetään vain Hilman ja Sylvin kanssa, kävellään/juostaan tunnista puoleentoista, usein koirakavereiden kanssa. Jos on huono ilma, ei ketään välttämättä huvita lenkkeillä. Viimeinen ulkoilu on yhdentoista maissa, sen jälkeen mäyräkoirat menevät sänkyyn nukkumaan.
Sisällä ollessaan koirat ovat enimmäkseen omissa oloissaan, yleensä kaivautuneena peiton alle.
Sylvi nuorimpana ja aktiivisimpana kaipaa eniten toimintaa, ja se käykin maanantaisin koirakoulussa ja joka toinen torstai lukukoirahommissa. Joskus muutkin pääsevät mielenvirkistykseksi treeneihin mukaan, ne eivät kuitenkaan välitä siitä, jos osa laumasta lähtee ja osa jää kotiin.

Viikonloppuina on sitten enemmän toimintaa: mökkeilyä, kyläilyä, retkeilyä.

8. Paras muisto koiran kanssa?
Yksittäistä muistoa on vaikea sanoa. Parasta on ehkä ollut jokaisen koiran saapuminen pentuna. Ja mökkeily koirien kanssa.

9. Elämäsi koira? Kuka ja miksi?
Kaikki koirani ovat olleet Suuria Persoonia, kukin omalla tavallaan. Elämäni koira oli kuitenkin karkeakarvainen mäyräkoira Helmi:


Olin paikalla, kun Helmi syntyi ja tiesin heti, että siitä tulisi minun koirani. Hoidin Helmiä ja sen sisaruksia niiden kasvattajan luona päivittäin, ja yhteiselomme Helmin kanssa kestikin lähes 16 vuotta. Helmi oli ihmisrakas draama queen mutta myös erittäin riistaviettinen mäyräkoira - joka nukkui tyynynkulma suussa. Helmi kävi kasvattajansa kanssa näyttelyissä ja rakasti sitä, kun sai marssia kehässä muiden ihailtavana. Parasta oli, jos näyttelyssä oli komea ulkomainen miestuomari. Helmillä oli erinomainen luonne ja elämä sen kanssa oli helppoa, vaikkakin sen karkaamishalukkuus aiheutti välillä huolta ja harmaita hiuksia. Kun muita mäyräkoiria huudeltiin kotiin metsästä, Helmiä piti lähteä kyselemään naapuriston isäntien luota...

10. Jos voisit matkata ajassa taaksepäin, johonkin tiettyyn hetkeen, mihin matkustaisit ja miksi?
Matkaisin hetkeksi asumaan Sveitsin vuorille, koska siellä oli niin hienoa. Ja suklaata ja juustoja oli riittävästi.

11. Kallein eläinlääkärireissunne? Kerro siitä.
Eläinlääkärivisiittejä ei ole onneksi hirveästi ollut. Kallein eläinlääkärireissu oli se, kun Helmi oli IMHAn vuoksi Yliopistollisessa eläinsairaalassa tehohoidossa kolme päivää. Ennuste oli huono, koskapa Helmi oli jo 14-vuotias ja jo kerran aiemmin sairastanut IMHAn. Mutta oli onni onnettomuudessa, että satuimme olemaan pääkaupunkiseudulla ja Helmi pääsi perjantai-iltana YES:in päivystykseen. Toipuminen vei aikaa, mutta loppujen lopuksi Helmistä tuli kaksinkertainen IMHA-voittaja.PS. Muiden haastaminen jäi, koskapa niin monet soveliaat ovat jo haasteen saaneet. Tässä kuitenkin ohjeet, jos joku innostuu:

1. Kiitä sinut haastanutta blogia ja linkkaa hänen bloginsa.

2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 eri kysymykseen.

3. Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Award -haasteen ansainnutta alle 200 lukijan blogia.

4. Keksi 11 uutta kysymystä haastetuille.


6 kommenttia:

 1. Mukava kurkistaa näin haasteen kautta bloginpitäjän"ikkunasta" sisään. Seikkoja ja ajatuksia, joista ei muuten saisi tietää.
  Minä olen aina tykännyt mäyräkoirista, mutta en ole hankkinut, juuri sen vahvan metsästysvietin takia. Kerran kauan kauan sitten koirattomana ollessani pysäytin Turun Kauppatorilla mäyräkoiraa taluttavan ihmisen ja kyselin, millainen koira mäykky on. Mieleeni jäi, että "itsepäinen, omapäinen". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsepäinen ja omapäinen kuulostaa tutulta :) Riistaviettisyyttäkin riittää, etenkin normaalikokoisilla. Kääpiömallit pysyvät yleensä paremmin hallinnassa metsässä, tosin poikkeuksiakin on...

   Poista
 2. "Vaeltaminen Sveitsin Alpeilla". Tohon ei oo kyl mitään lisättävää. :D

  VastaaPoista
 3. Mekin Jirin kanssa halutaan meille mäyräkoira, mieluiten tyttö. Semmoinen kuin Sylvi. Äippä ei luvannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äippänne vain ajattelee teidän parastanne. Mäyristyttö panisi ensin teidän päät pyörälle ja sen jälkeen (tai samanaikaisesti) teidät kuriin ja järjestykseen... :)

   Poista