tiistai 17. lokakuuta 2017

Ilosta tulee isona kuntoutuskoira!

Koiratuttavapiirimme uusin tulokas on labradorinnoutajanarttu Ilo. Ilo on nyt neljän kuukauden ikäinen, täynnä virtaa, elämäniloa ja ystävällisyyttä niin kuin vain pieni labradorinnoutaja voi olla. Mäyräkoirien seurassa pieni pentu tosin näytti suorastaan jättiläiseltä... Nuoresta iästään huolimatta Ilo tietää jo tulevan ammattinsa: siitä tulee isona kuntoutuskoira!



Aikanaan kuntoutuskoira Ilo alkaa toimia fysioterapeuttiemäntänsä Suvin apulaisena. Kuntoutuskoiran tehtävänä on motivoida kuntoutujaa erilaisin tempuin: se voi hakea palloa tai hernepussia, työntää kuonolla jumppapalloa, tasapainoilla tasapainotyynyillä tms. Koira voi lenkittää kuntoutujaa tai olla esimerkiksi harjattavana. Kuntoutuskoiran avulla fysioterapeutti voi myös saada paremman suhteen asiakkaaseen: monelle on helpompaa lähestyä koiraa kuin ihmistä, ja kun koiran kanssa on päästy alkuun, myös ihmisen kanssa kommunikointi sujuu helpommin. Muistisairaille kuntoutuskoira voi toimia myös tärkeänä apurina tuomalla mieleen erilaisia muistoja, ja parhaimmillaan se jopa mahdollistaa kävelyn tai puhumisen.

Vielä ei ole päätetty, minkä kohderyhmän kanssa Ilo alkaa kuntoutuskoirana työskennellä, nyt vasta selvitellään eri vaihtoehtoja. Ensimmäisen vuoden ajan se opettelee ihan vain koiran perustaitoja ja tottelevaisuutta, tutustuu erilaisiin ihmisiin, kulkuneuvoihin ja paikkoihin sekä hankkii mahdollisimman monipuolisia kokemuksia.

Ilon vauhdikasta elämää voi seurata Facebookissa: Karjakon Fantastista Menoa.


(Kuvat: Suvi Pitkänen)

4 kommenttia:

 1. Oi, mikä söpö tyttö! Kyllä siitä tulee varmasti ihana kuntoutuskoira. Minäkin kävin pari kertaa vanhusten luona, kun isopappa vielä eli ja kaikki muistisairaat mammat halusi mua rapsutella. Minähän en niin siitä perusta. Ainakaan uudessa paikassa, kun kaikki pitää ensin tutkia. Mutta huomasimme miten jännä oli, kun pappa ei enää paljon muistanut, mutta minua kysyi taas seuraavalla kerralla, että missä olen. On se mukavaa, että meistä koirista on paljon iloa monille. t. Eka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirista on moneksi, ja vaihtoehtoja taitaa tulla koko ajan lisää. Hyvä niin!

   Poista
 2. Ilo on taatusti nimensä veroinen tyttö. On tosi hienoa, että on kasvavassa määrin alettu hyödyntää koiran terapeuttisia taitoja. Onnea Ilolle uuteen arvokkaaseen tehtävään.
  Ja Sylvihän on aina ihana. Minun kolmesta pennustani yksi on tyttö, ja siitä tulee varmaan aikalailla Sylvin näköinen kaunotar. Pojat ovat ihan minun näköisiä. Pentue on jo avannut silmänsä pari päivää sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi on enne, ja Ilo taatusti tuottaa iloa monelle niin tulevissa työtehtävissään kuin muutenkin.
   Pennut näyttävät hurmaavilta, etenkin se pieni punainen...

   Poista