lauantai 6. lokakuuta 2018

Lukukoira innostaa lukemaan


Tänä syksynä on varsinaisten lukuvastaanottojen lisäksi ehtinyt olla pari muutakin lukukoirakeikkaa. Ja mielellämme teemmekin yhteistyötä koulujen kanssa, jos vain Sylvin kalenterissa on tilaa. Luokkavierailuilla ihan kaikki pääsevät lukemaan tai tapaamaan lukukoiraa, eivät vain ne lapset, joiden vanhemmat haluavat aktiivisesti edistää lapsensa lukemista.

Erityisluokat ovat erityisen tärkeitä: niiden vierailujen aikana huomaa todella hyvin, mikä merkitys koiralla lukutilanteessa on. Viimeksi Sylville kävi lukemassa Aurinkorinteen koulun erityisluokka. Opettaja oli varannut kirjastokäynnille riittävästi aikaa, niin että jokainen oppilas sai lukea kaikessa rauhassa, muut odottelivat lastenosastolla tai kirjaston aulassa. Ja vaikka lukuhuoneen ulkopuolella hälistiin ja juostiin edestakaisin, Sylvin kanssa maltettiin istua aloillaan ja keskittyä koiralle lukemiseen. Opettaja totesikin lopuksi, miten hienosti vierailu oli mennyt: vaikka joillekin lapsille lukeminen on vielä todella vaikeaa ja hankalaa, nyt kaikkien mielestä lukeminen oli ollut tosi kivaa ja mieluista! Lukukoira Sylvistä ja kirjastovisiitistä on taatusti puhuttu monessa perheessä ja moneen kertaan...

Toisen tyyppinen koulukeikka tehtiin tällä viikolla Keiteleelle. Alunperin ideana oli, että ainakin kolmasluokkalaiset pääsisivät lukemaan, mutta kun tieto Sylvin tulosta meni koululle, halusivatkin kaikki, eskarilaiset mukaan lukien tulla kirjastoon tapaamaan Sylviä. Eli loppujen lopuksi kolmasluokkalaiset kyllä saivat lukea, mutta myös muut pääsivät kuulemaan, mitä lukukoira työkseen tekee. Mainostimme myös Sylvi omaa lukuhaastetta, jonne vierailumme jälkeen olikin kirjautunut uusia pelaajia. Aarresaari ja kirjat kutsuvat seikkailuun!

Jokainen lukuhetki on omanlaisensa ja tärkeä. Lukukoiratoiminta ei ole vain koiran harrastus vaan ennen kaikkea lukemisen tukemista ja lukemaan innostamista, ja sen takia on eduksi, mitä enemmän lukukoiran ohjaaja ehtii tutustua lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja lukemisen merkitykseen lapselle. Lukukoira innostaa lapsia tulemaan kirjastoon ja tutkimaan, mitä hyllyistä löytyy. Lukukokemus syvenee, kun lukija miettii jo etukäteen, millaista kirjaa koira haluaisi kuunnella. Lukemiseen keskitytään ja lukeminen on kivaa, kun kuuntelijana on koira, ja lukukoira voi myös lukuhetken päätteeksi vinkata uutta luettavaa. Summa summarum: lukukoiralla on tärkeä työ - ja ainakin Sylvin mielestä maailman paras koiran virka!
2 kommenttia: