perjantai 9. syyskuuta 2022

Saiman selkäkuvat

Viime perjantaina oli Saimalle aika varattuna virallisiin selkäkuviin eli suuntasimme eläinlääkäriasemalle. Selkäkuvaus oli nopea ja helppo toimenpide: ensin kuunneltiin sydäntä, sitten koira rauhoitettiin, minkä jälkeen omistaja odotteli vähän aikaa röntgenhuoneen ulkopuolella, että kuvat oli otettu ja koiralle annettu herätyspiikki. Saima toipui rauhoituksesta nopeasti ja oli illalla jo ihan normaali itsensä. 

Kennelliitossa homma toimii nopeasti ja jo seuraavana päivänä saimme tulokset:
Kalkkeutuneet välilevyt - Förkalkade diskar - Calcified Intervertebral Discs
1 - aste 1, lievä - lindrig - mild (K2)
Välimuotoinen lanne-ristinikama - Lumbosakral övergångskota - Lumbosacral Transitional Vertebra
0 - normaali - normal - normal
Selän spondyloosi - Spondylos - Spondylosis
0 - puhdas - fri - free
Nikamien epämuotoisuus - Ryggkotornas deformitet - Vertebral Anomaly
0 - normaali - normal - normal

Saimaa ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen, mutta selkäkuvaus oli siitä huolimatta meille itsestäänselvyys. Tulos kiinnostaa sekä Saiman kasvattajaa että myös Saiman emän kasvattajaa (jonka koiria on Ruotsissa kuvattu jo useamman sukupolven ajan). 

Koska selkäkuvaus ja selkätulosten hyödyntäminen jalostuksessa on toistaiseksi ainoa tapa vähentää mäyräkoirien selkäongelmia, olisi tärkeää, että kasvattajat kuvauttaisivat jalostukseen käytettävät yksilöt ja rajaisivat jalostuksen ulkopuolelle ne koirat, joilla kalkkeutumia on paljon (enemmän kuin neljä). Muitakin koiria olisi hyvä kuvata, jotta saataisiin enemmän tietoa mäyräkoirien selkien tilanteesta. Valitettavasti vain harva mäyräkoiran omistaja on tähän ottautunut, vaikka Suomen mäyräkoiraliitto tukee selkäkuvaamista maksamalla omistajalle kuvien lausuntapalkkion. Edelleen on ihan liian vaikeaa löytää pentua, jonka molemmat vanhemmat olisi selkäkuvattu, mutta toivottavasti tilanne pikkuhiljaa muuttuu. Haastamme siis kaikki mäyräkoirien omistajat selkäkuvaustalkoisiin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti