torstai 26. maaliskuuta 2015

Mäyräkoiria ja jännitystä

Lukukoiran laumassa luetaan dekkareita. Lukeminen sujuu ilman koiraakin, mutta toki Sylvi mieluusti asettautuu lukijan syliin tai mahan päälle, vaikkei tarinaa kuulisikaan.


Taannoin alettiin miettiä, missä kaikissa dekkareissa esiintyy mäyräkoiria, enemmän tai vähemmän merkittävissä rooleissa. (Vain) nämä kirjat tulivat mieleen, listaan otetaan mieluusti täydennystä:

Walfgang Ecken lastendekkari Nainen ja musta mäyräkoira paljastaa jo nimellään, että luvassa on mäyräkoiran seikkailuja. "Ladies and gentlemen! Tässä vierelläni näette mäyräkoiran... Maailmassa ei ole ikinä nähty niin viisasta mäyräkoiraa kuin tämä Jocky. Sen kaikki esivanhemmat ovat eläneet suurten hallitsijoiden hoveissa". Katsomossa lainehtii hilpeys. Mutta kaikesta tuosta täysin välinpitämättömänä istuu päähenkilö - Jocky, mäyräkoira."

Adrienne Mansin Tungosta perhehaudassa -kirjassa esiintyy useampikin mäyräkoira. Vanhaneiti Hanna Weissenfalls omistaa pitkäkarvaisen mäyräkoiran, josta todetaan, että läkähdyttävän helteen vuoksi sitä tuli niin välinpitämätön, että se kerran jopa totteli. Komisario Lorenz puolestaan omistaa lyhytkarvaisen mäyräkoiran ja paljastaa heikkona hetkenään neiti Weissenfallsille: "Kun tulen vanhaksi, rupean kasvattamaan mäyräkoiria. Olen hulluna niihin."

Outi Pakkasen dekkareiden sankarittaren Anna Laineen koira on ylipainoinen mäyräkoira Justus. Koira kulkee emäntänsä mukana Punavuoren kaduilla ja saattaapa lämpimänä kesäiltana piipahtaa terassillekin. Justus on mäyräkoiramaiseen tapaan hyvin mukavuudenhaluinen ja arvostaa paitsi kulinaristiemäntänsä herkkuja myös isoja laiskanlinnoja. "Siellä se nyt lepäili puolipyöreänä makkarana ja vain raotti toista silmäänsä, oikaisi hiukan asentoaan ja huokaisi. Pian nojatuolin uumenista alkaisi kuulua tasaista kuorsausta."

Kaisa Sorolan Yksityisetsivä Jenny Cotton ja Kepponen -kirjassa on useampi tarina, jossa päätähden apuna konnia pyydystää myös mäyräkoira Kepponen. Ja Kepponen onkin Mäyräkoira isolla K:lla: "Älkää antako pienen koon hämätä, se on pelastanut minut monesta pulasta silkalla sinnikkyydellään ja pelottomuudellaan. Kepposen leuat toimivat kuin karhunraudat. Irti se ei päästä, ennen kuin minä annan luvan."


Lukukoiran lauman kirjahyllystä löytyi myös tällainen dekkari. Häpeällistä tunnustaa, mutta lupaavasta kansikuvastaan huolimatta se odottaa edelleen lukemista...


11 kommenttia:

 1. Lisätään listaan ilman muuta, jos satumme törmäämään mäyräkoiriin maailmankirjallisuudessa. Ossilassa olemme vähän heikkoja lukemaan dekkareita, mutta Kepponen tilattiin ja luettiin. Terkut Ossilasta! Se on hyvä, että Sylvi on "kaikkiruokainen" kirjojen kuuntelussa. Olisipa mukavaa, jos joku lukisi minullekin ääneen. Pitäisikin vissiin kuunnella pari äänikirjaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä äänikirjoja kelpaa kuunnella, etenkin kun on hyvä lukija. Mukavia kuunteluhetkiä Ossilaan!

   Poista
 2. Kih hih, meijän äipän kirjanenkin on päässy teijän valintoihin, ja siäl tosiaan on hoksu mäyräkoira Kepponen. Täytyy vinkata äipälle, että hankkii noi muutkin kirjat. Pakkasia hänellä näyttääkin olevan melko monta. Kyllä sä oot mainio lukukoira, Sylvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta kai Kepponen on mukana listalla, terveisiä vaan kirjailijalle! Onkos uusia tarinoita luvassa..?

   Poista
  2. On tulossa uutta tarinaa, mutta vasta syksymmällä, toivon näin. Opiskelin kaksi vuotta ja ei millään riittänyt aika muulle kirjoittamiselle kuin tehtäville ja raporteille. Mainitsin sinut blogissani, Lukukoira Sylvi, kun tuli niin hyviä mieli siitä, kun olit löytänyt kirjani.

   Poista
  3. Kiitos maininnasta :) Ja mukava kuulla, että uusia Kepposia on luvassa, kirja hankitaan heti, kunhan se ilmestyy.

   Poista
 3. Äet rakastaa tekkarija. Kaekki Pakkaset on lukenna. Eekä vuan sen Justuksen takija.
  Tuo Kepponen on vielä lukemata ku ee meejjän kirjastossa sitä ollunna. Lie ollu laenassa sillon. Lukulistalla on kuitennii :) Ja nuo muuttii maenitut.
  Kiitos Sylvi vinkistä :) Mukavija lukupäevijä sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei Kepposta omasta kirjastostanne löydy, kokeilkaapa kaukolainausta. Kyllä dekkarien ja mäyräkoirien ystävän pitää Kepposen seikkailut lukea. Ja nuo muutkin kirjat.

   Poista
 4. Párekin Palvelijatar27. maaliskuuta 2015 klo 14.42

  Kaikki Outi Pakkasen kirjat ovat kaikki hyllyssäni ja luettu moneen kertaan. Justus on sellainen mäyräkoira, jonkalaisen halusin itselleni. Ja sainkin samanlaisen, paitsi että Párek ei ainakaan vielä ole ylipainoinen ; ) Outi muuten kertoi, että hänen tulevassa kirjassaan Justus on edelleen mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justus on hieno hahmo, mukava kuulla, että vielä on tarinoita tulossa. Terveisiä Párekille ja Palvelijattarelle!

   Poista
 5. Hei, hyviä vinkkejä. Pitääpä tutkia mitä kirjastosta löytyisi.

  VastaaPoista