maanantai 11. marraskuuta 2019

Viikonloppuna harjoiteltiin Nose Workia

Sylvi ei viettänyt nenäpäivää vaan ihan kokonaista nenäviikonloppua. Osallistuimme nimittäin Nose Work -kurssille, ja uudessa lajissa riittikin ihmettelemistä sekä lauantaiksi että sunnuntaiksi.


Työvelvollisuudet verottivat hiukan kurssilla oloaikaa, kun lukukoiran piti lauantaiaamuna käydä pari tuntia uuden lastenosaston avajaisissa edustamassa. Kun muut kurssilaiset olivat tauolla, me saimme pikaopastuksen lajiin, ja sitten jo treenasimmekin muiden mukana.

Aluksi koirat harjoittelivat nuuskuttimen kanssa ilmaisemaan, mistä purkista eukalyptuksen haju löytyi, ja kun se alkoi sujua ongelmitta, otettiin mukaan myös häiriöhajuja. Yllättävän nopeasti koirat oivalsivat, mistä on kysymys, ja iltapäivällä kokeiltiin jo hajun etsimistä lattialla olevista laatikoista.

Sunnuntaina jatkettiin laatikoiden kanssa ja lopulta lattialla oli kymmenen laatikkoa, joista koiran piti ilmaista se oikea - ja ohjaajan tulkita, milloin koira on löytänyt oikean laatikon, mikä näin alkuvaiheessa oli yllättävän haastavaa. Välillä Sylvi selvästi oli sitä mieltä, että ohjaaja ei pysy kartalla, vaikka sille kuinka yrittäisi kertoa, missä mennään...

Sunnuntai-iltapäivällä tehtiin huone-etsintää ja lopuksi vielä haisteltiin, minkä tuolin istuinosan alta eukalyptus löytyi. Viikonloppukurssi oli juuri sopiva Nose Workin alkeiden opetteluun, ja tuolta pohjalta treenaamista voi jatkaa ominpäin kotona. Kuonotyöskentely on myös yllättävän vaativaa koiralle, sunnuntai-iltana Sylviä väsytti ihan kunnolla. Nose Work sopii siis mainiosti vaikka sadepäivän puuhaksi, jos lenkille lähteminen ei inspiroi, mutta koira kaipaa jotain aktivointia. Ainakin Sylvi ja kurssikaverinsa innostuivat heti tästä uudesta lajista.

6 kommenttia:

 1. Oi että, olipa hyvä, että kerroit, mitä siäl nenäkurssilla tapahtuu, Sylvi. Sillä mä oon menossa loppukuusta semmoselle. Mä oon tarkkavainunen tyttö, ihan niiku säkin, ja haistelen peuran, kissojen ja lintujen jälkiä (ja haukun kimeesti).
  Terkuin sialunsiskos Wiima

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miukavaa kurssia teille, Wiima taatusti tykkää haistella!

   Poista
 2. Hienoa Sylvi, sinä oletkin tosi taitava ja monipuolisesti lahjakas. Palvelijatar täällä innostui ottamaan tuosta kopin. Se varmaan järjestää minulle nuuskijaiset. Tuskin me oikeaoppisesti osataan toimia, mutta tuostahan saa hauskan leikin. Piilotusleikki alkaa tuntua vähän tylsältä, sitä on harrastettu säännöllisen epäsäännöllisesti reilut 9 vuotta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo ominpäinkin onnistuu, tippa eukalyptustuoksua vanuun ja naksuttelemaan. Netistä varmaan löytyy hyviä ohjeita, joilla pääsette alkuun.

   Poista
 3. Tuo laji kuulostaa kaikkien esittelyissä niin hauskalta! Kunhan meilläkin jossain vaiheessa on taas aikaa muilta harrastuksilta, niin tuota tekisi mieli kokeilla. :) Tuollainen kurssi olisi varmasti hyvä käydä aluksi, että harjoittelu lähtee oikein liikkeelle.

  VastaaPoista